2014. október 1., szerda

A Tömösi-hágó - Nyaralás, 2014. július 27. és augusztus 4. között


A prázsmári szász erődtemplom megtekintése után folytattuk utunkat Barcarozsnyó felé, de útközben még áthaladtunk a Tömösi-hágón és Predeál környékén, Hidegpatakon is, ahol egy-egy I. világháborús katonai emlékhelyet néztünk meg...

A felvételek 2014. július 30-án készültek.


A Tömösi-hágó

A Tömösi-hágón, Felsőtömös területén, a Brassótól délre felé vezető út jobb oldalán, 3,5 km-re Predeáltól, 900 m2 nagyságú területen találjuk a hősök temetőjét. Itt helyezték örök nyugalomra a határ menti csatákban 1916-1918 között elesett magyar, német, osztrák és román katonákat. Egyéni sírokban 287-en nyugszanak, míg a kriptákban 247 katona földi maradványait helyezték el.  A temető központi helyén lévő obeliszken, egy kis akarattal, magyar és német felirat is elférne.





Mi is leróttuk tiszteletünket



Az obeliszk teteje


Magyar hősi halottak keresztjei






















A Predeál közelében, attól nyugatra, Hidegpatakon található másik emlékmű

Sokáig Predeálon volt az ezeréves magyar-román határ. Ez az emlékmű már a román oldalon áll, a Barcarozsnyó felé vezető út jobb oldalán.

A román felirat fordítása: "Itt nyugszanak azon katonák földi maradványai,  akik a Predeál környéki harcokban estek el 1916-ban. Átépíttette a Hősök Kultusza társulat központi bizottsága 1938-ban."

A jobb oldalt látható kereszten látszik, hogy a feliratot később manipulálták oda.









Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:





2 megjegyzés:

  1. A képeket látva nekem azonnal az Isonzó völgyi katonatemetők jutottak eszembe...Van valami különös hangulata ezeknek a helyeknek - legalábbis számomra. Többek/másak mint egy "normális" köztemető - habár nem nagyon tudom ennek az érzésnek az okát megmagyarázni... Talán elhagyatottságuk, dísztelenségük, talán katonás rendben álló egyformaságuk....talán a fejemben kitalált történetük...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szép katonás rend, és gondozott környezet jellemzi őket....

      Törlés