2017. január 31., kedd

A Törcsvári vár és a mellette lévő skanzen - Nyaralá, 2007. július 20. és augusztus 1. között


Brassó után ellátogattunk még Törcsvárra is, ahol végigjártuk a híres-hírhedt zegzugos várkastélyt, amit Drakula váraként is említenek, az óriási üzlet reményében.
Az impozáns kastély sok látogatót vonz - valószínűleg Drakula nélkül is sokan jönnének, mert annyira szép és egyedülálló, szinte meseszerű.
A belépővel a falumúzeumot is megtekinthetjük, így sokan ide is betérnek. Csak néhány épületbe lehet bemenni, de így is érdekes (legalábbis ottjártunkkor így volt).

A felvételek 2007. július 28-án készültek.


A vár

Brassótól délnyugatra, az egykori történelmi magyar határtól alig 30 km-re található a várkastély, mely a Törcsvári-szoros előtt álló, közel 100 m magas hegyen épült.
Törcsvárat Nagy Lajos király 1377-ben építtette a havasalföldi román vajdák betörései ellen, a szoros védelmére.
1916. december 30-án IV. Károly király és felesége Zita királynő megkoronázása alkalmával a várat a brassói városi tanács a magyar királyi párnak ajándékozta. Az első világháborút követően Erdéllyel együtt Törcsvárat is Romániához csatolták, 1920. december 1-én. A gyulafehérvári nagygyűlés második évfordulója alkalmával, a brassói polgármester, dr. Ernst Karl Schnell, Mária román királynőnek ajándékozta, aki romantikus kiegészítésekkel restauráltatta. 1948-ig román királyi nyaralóhely volt. Ma a környék egyik kiemelkedő nevezetessége.

A vár távolabbról

A bejárati lépcső...



A várudvar


Belső képek - a vár végigjárásakor sűrűn váltakozva, hol a falakon belül, hol szabadban
 vezet a haladási irány, a képek is ebben a sorrendben láthatóak...































Az udvar közepén lévő 70 m mély kút






A skanzen

A törcsvári falumúzeum egy szépen megépített szabadtéri múzeum, ahol a vidékre jellemző házakat, gazdaságokat láthatunk. Csak néhány épületbe lehet bemenni, ezeket ne hagyjuk ki...




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése