2016. április 4., hétfő

A Tordai sóbánya és a Túri-hasadék - Nyaralás, 2006. július 23. és augusztus 7. között


Ezen a napon a Tordai sóbányát néztük meg, majd kirándultunk a Túri-hasadéknál. Mindkettő nagyon érdekes volt...

A felvételek 2006. július 26-án készültek.


A Tordai sóbánya

A bányát 1690-ben nyitották és 1932-ig bányászták a sót. Ma már csak idegenforgalmi látványosság, tiszta levegője miatt gyógyhatású hely. 
2010 januárjában ünnepélyes keretek között átadták a felújított tordai sóbányát, valamint a környékén megépített szabadidő és kezelési központot. A sóbánya óriáskerékkel, minigolfpályával, csónakázótóval és egyéb létesítményekkel gazdagodott. 
Ezek a felvételek még a felújítás előtt készültek, de azóta már kétszer is jártunk itt. Úgyhogy ezek a képek már "történelmi jelentőségűek".....

A bejárati alagút

Részlet a sófalból

Sókiemelő szerkezet


Körfolyosó a Rudolf bánya felső részén

Só cseppkövek a Rudolf bánya tetején

A körfolyosó egy része....

A folyosó alatt csak a mélység van....

A Rudolf bánya, szemben a "lépcsőház"


A Rudolf bánya alja

A Mária Terézia bánya felső része. Itt a korlátnál le lehet nézni a bánya aljába.

Sólerakódás az előbbi kép környékén

Az 1690-ben megnyitott Mária Terézia bánya 112 m mély aknájának felső vége. Ahol a korlát látszik, ott néztünk ki a három képpel feljebbi felvételen.

A Mária Terézia bánya sózuhataga messzebbről

Sófal közelről

Sóba vésett évszámok a lépcsőházban, melyek jelzik, hogy melyik évben jutottak az adott szintre...




Sólerakódások...


A bánya kápolnája

A Névsorolvasás terme



Sófalak...


Egy lezárt járat

"Játszótér"


A Túri-hasadék

A Túri-hasadék nem messze található a sokkal ismertebb Tordai-hasadéktól, csak sokkal kisebb. Itt jóval kevesebb turista fordul meg, pedig ez is egy érdekes kirándulóhely. A szakadékban itt is egy patak folyik, bár mellette sokkal nehezebb elmenni. A két oldalon végig lehet sétálni - mi csak itt jártunk - különösebb erőfeszítés nélkül, és megcsodálhatjuk az érdekes sziklaképződményeket. Az egyik oldalán egy fennsík van, ahol mezőgazdasági termelést is folytatnak. Itt találtuk a búza mellett a szép búzavirágot.

Az alábbi szöveggel találtam egy oldalt, gyönyörű képekkel a hasadékról, amit mi akkor ott nem is láttunk. Érdemes ezt is megnézni, hátha valaki kedvet kap hozzá:

A 25 hektáron elterülő Tordatúri hasadék természeti rezerváció. A Tordai hasadéktól északra, Kolozsvártól délre, Tordatúr és Koppánd között található, a Rák patak (Valea Racilor) mentén alakult ki. Hossza 1850 m. A völgy mélysége 100-150 m között változik.
Rendkívül vad völgy, a természetjárók és sziklamászók paradicsoma, hiszen itt több mászóútvonal is létezik. 
A környéket az arheológusok is látogatják, hiszen az évek során nem kevesebb mint 53 lakás nyomait fedezték fel, amelyek még a trák, vagy még azelőtti korokból maradtak ránk. A mészkőben kialakult völgy rendkívül dekoratív, 29 barlangot rejt, több vízesést, márvány kádacskákat, természetes hidakat, dolinákat, szikla tűket és tornyokat, kőomlásokat csodálhatunk meg. A barlangok rövidek, a legnagyobb, a Silex is csak 64 m hosszú. 

Innen indultunk...
























Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése